Congresdag: Hoe ook ik de digitale transitie overleef

De kanteling naar online is een uitdaging voor al onze redacties. Hoe kun je online dezelfde journalistieke kwaliteit brengen als in print, radio of televisie? Op onze congresdag kijken we wat de digitale transitie betekent voor mediamakers. Met workshops en keynotes van onder andere Jon Henley van The Guardian en Philippe Remarque van De Volkskrant.

Hoe ook ik de digitale transitie overleef en er een betere journalist van word vindt plaats op 20 november in Breda. Aanmelden kan (voor alle werknemers van de Persgroep) op mijncampus.persgroep.com.

KEYNOTE: JON HENLEY (THE GUARDIAN)

Onze eerste spreker is Jon Henley, journalist bij de Britse krant The Guardian. Hij was correspondent in Frankrijk en schrijft nu vooral over Europese zaken. Deze vaak taaie materie weet hij via verrassende vertelvormen online heel tastbaar te maken. Hij laat zien welke nieuwe kansen de online journalistiek hem heeft gegeven en hoe hij die gebruikt om verhalen te vertellen.

KEYNOTE: PHILIPPE REMARQUE (DE VOLKSKRANT)

Onze afsluiter is Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij vertelt over hoe de Volkskrant in Nederland pioniert met online vertelvormen. Ze hebben net een nieuwe site ontwikkeld om lezers te overtuigen dat ze echt een digitaal abonnement nodig hebben om de beste verhalen te kunnen lezen en kijken. Wat vindt het publiek van deze make-over? En belangrijk: hoe gaat de redactie om met deze pioniersmentaliteit?WORKSHOPS

WORKSHOP 1: DE BESTE VORM BEDENKEN BIJ JE VERHAAL
Dick Jacob Nieuwboer (de Volkskrant)

We werken tegenwoordig met veel publicatievormen, denk aan print, mobiel, desktop, video, noem ze maar op. Niet elk verhaal is voor elke vorm inwisselbaar te gebruiken. Zaak dus om van tevoren al goed na te denken over hoe je jouw onderwerp gaat vertellen. Bij de redactie crossmedia van de Volkskrant experimenteren ze al veel met verschillende vertelvormen. En in deze workshop ga je werken met eigen onderwerpen voor jouw titel – en onderzoeken welke vorm het meest geschikt is om je verhaal te vertellen.

WORKSHOP 2: KANSEN CREËREN OM EEN ONLINE PROFIEL TE BOUWEN
Sam Feys (De Morgen) & Freek Evers (De Morgen)

Als journalist kun je online een scherp profiel neerzetten. Via video’s, podcasts of een sterke mening op Twitter is jouw geluid voor iedereen hoorbaar. Maar eng is het ook een beetje. Hoe bouw je een profiel? Hoe weet je welke stijl bij jou past? Hoeveel tijd kost het je? In deze workshop krijg je tips over wat voor jou het beste kan werken.

WORKSHOP 3: FOLLOW-UPS BEDENKEN VOOR VERHALEN
Thomas Boeschoten (AD) & Rennie Rijpma (AD)

Hoe zorg je dat je verhaal langer leeft na een eerste publicatie? In de oude tijd verscheen de krant en ging jij door met een nieuw onderwerp. Nu leeft dat onderwerp juist door jouw verhaal. Hoe kun je daar van tevoren een plan voor maken? Wat zijn relevante vragen die zeker gaan leven bij het publiek door jouw verhaal?

WORKSHOP 4: ALS EXPERT VOOR DE CAMERA
Kenneth Dee (VTMNieuws)

Journalisten met een expertise – politiek, economie of sport – zijn voor veel lezers een autoriteit in hun onderwerp. Niet alleen geschreven artikelen vinden ze interessant, ook luisteren ze graag naar de visie van een journalist in een puntige video. Als jij je prettig voelt voor een camera, staat niets je in de weg om in video duiding te geven bij het nieuws van de dag.

WORKSHOP 5: VAN DATA NAAR ACTIE: HOE EEN ALGORITME JE KAN HELPEN BIJ VERHAALIDEEËN
Erik van Heeswijk (SmartOcto)

De beste redacties combineren hun journalistieke neus met scherpe data. Data kunnen je vertellen welke stukken je moet schrijven, welke het beste bij een redactie passen, welk verhaal een update moet krijgen en wat je meer prominent digitaal moet distribueren. Hoe kun je het beste met een journalistieke bril naar die informatie kijken? Wat kost weinig tijd en levert concreet iets op voor je verhaal? En hoe kun je redactioneel kijken naar cijfers rondom clicks, engagement of loyaliteit? In deze workshop kijk je hoe je van data overgaat naar actie.

WORKSHOP 6: MET DATA VOORSPELLEN WAT HET VERHAAL VAN MORGEN IS
Jaap van Zessen (AD)

Dankzij data-analyses wist het AD al vroeg de afvallers op te sporen van Wie is de Mol? en Expeditie Robinson. Via slimme tools weet Jaap vaak als één van de eersten te zien welke onderwerpen trending zijn, welke viraal zullen gaan en welke invloed dit heeft op je (toekomstige) timeline. In deze workshop krijg je zicht op de tools die voorhanden zijn en hoe je daar eventueel zelf voordeel uit kunt halen bij het bedenken van verhalen.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2018 Campus De Persgroep