Campus ontmoet Jonathan Albright, Frank Groenewegen, Sara Vercauteren en Alan Rusbridger

Voor de Campus Ontmoet nodigen we opnieuw relevante sprekers uit die zich dagelijks bewijzen in de journalistiek of als mediamaker. Ontmoet Alan Rusbridger, Sara Vercauteren, Frank Groenewegen en Jonathan Albright. Hoe onze website en social media in de gaten voor de concrete data en locatie.

JONATHAN ALBRIGHT – ONDERZOEKER FAKE NEWS

De onderzoeken naar fake news op Facebook van Jonathan Albright leidden er onder andere toe dat Mark Zuckerberg op het matje werd geroepen in het Amerikaanse congres. Facebook beweerde dat maar enkele duizenden mensen fake news hadden gezien in hun tijdslijn. Maar de resultaten van Albright lieten ondubbelzinnig zien dat Russisch nepnieuws honderden miljoenen keren was gedeeld. Zijn onderzoeken haalden op dezelfde dag de voorpagina’s van de New York Times en de Washington Post. Voor de Campus komt hij vertellen wat fake news nu precies is, hoe het zo effectief heeft kunnen zijn en wat je als journalist kunt doen om het te herkennen en liefst ook te ontmantelen. Albright is hoogleraar en onderzoeker in nieuws, journalistiek en #hashtags, en verbonden aan de Columbia Journalism School en Harvard University.

FRANK GROENEWEGEN – CHIEF SECURITY EXPERT, FOX-IT

Frank Groenewegen verdiept zich als chief security expert bij Fox-IT 365 dagen per jaar in cyberveiligheid. Voor Fox-IT vergaart hij inlichtingen over het cyberlandschap dat zich snel ontwikkelt en aanpast. Hij heeft meegewerkt aan internationale onderzoeken naar bijvoorbeeld Diginotar en de Belgacom hack. Voor de Campus gaat Groenewegen dieper in op hoe je als journalist veiliger online kunt werken. Wat kun jij ondernemen om niet de zwakke plek in het systeem te zijn? Want hackers zoeken precies dat ene lek om iemands netwerk binnen te dringen.

ALAN RUSBRIDGER – OUD-HOOFDREDACTEUR THE GUARDIAN

Tot 2015 was Alan Rusbridger twintig jaar lang hoofdredacteur van The Guardian en leidde hij de krant het digitale tijdperk in. Hij zag weinig in online betaalmuren en The Guardian maakte als eerste titel kwaliteitsjournalistiek voor iedereen vrij toegankelijk. Met resultaat: The Guardian werd als Engelstalige nieuwsbron in snel tempo een gerenommeerde internationale publicatie. En bracht grote nieuwsverhalen, waaronder het verhaal van klokkenluider Edward Snowden. Maar er klonk ook kritiek. Ondermijnde het gratis model niet de kansen van de journalistiek om een gezond verdienmodel te verzinnen? In deze interactieve sessie gaat Rusbridger in op keuzes die zijn redactie maakte en hoe die uitpakten. Hij schreef er een boek over dat in september uitkomt: Breaking news – The remaking of journalism and why it matters now. Wat staat er nog overeind van zijn ideeën? Hoe kijkt hij nu naar journalistiek? En altijd interessant: wat zou hij terugkijkend anders doen? Plus alle vragen die je hem graag zelf zou willen stellen.

SARA VERCAUTEREN – WOORDVOERDER MEDIALAAN / DE PERSGROEP

De relatie journalist-woordvoerder blijft gevoelig. Journalisten denken dat het woud van voorlichters rond relevante bronnen almaar groter wordt. Voor Sara Vercauteren is deze ontwikkeling onvermijdelijk omdat de burger van organisaties verwacht professioneel en transparant te communiceren. In haar visie is het veel handiger om die voorlichter beter te gebruiken. En hem of haar tot een bron te maken die jou nieuws kan leveren. Hoe doe je dat? Daarover gaat deze sessie. Vercauteren bracht onlangs het boek Geen commentaar uit, waarin ze 101 tips geeft voor mediaprofessionals. Hierin sprak ze met veel voorlichters over haar vak. Als woordvoerder van Kathleen Van Brempt, minister van Mobiliteit, Gelijke Kansen en Sociale economie kent ze haar vakgebied, weet ze hoe woordvoerders opereren, wat de doelen zijn en waarvoor ze gevoelig zijn.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2018 Campus De Persgroep