Congresdag: Hoe ook ik de digitale transitie overleef

20 november 2018

De kanteling naar online is een uitdaging voor al onze redacties. Hoe kun je online dezelfde journalistieke kwaliteit brengen als in print, radio of televisie? Op onze congresdag op 20 november in Breda kijken we wat de digitale transitie betekent voor mediamakers.

Congresdag 2018

KEYNOTE: JON HENLEY (THE GUARDIAN)

Onze eerste spreker is Jon Henley, journalist bij de Britse krant The Guardian. Hij was correspondent in Frankrijk en schrijft nu vooral over Europese zaken. Deze vaak taaie materie weet hij via verrassende vertelvormen online heel tastbaar te maken. Hij laat zien welke nieuwe kansen de online journalistiek hem heeft gegeven en hoe hij die gebruikt om verhalen te vertellen.

KEYNOTE: PHILIPPE REMARQUE (DE VOLKSKRANT)

Onze afsluiter is Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij vertelt over hoe de Volkskrant in Nederland pioniert met online vertelvormen. Ze hebben net een nieuwe site ontwikkeld om lezers te overtuigen dat ze echt een digitaal abonnement nodig hebben om de beste verhalen te kunnen lezen en kijken. Wat vindt het publiek van deze make-over? En belangrijk: hoe gaat de redactie om met deze pioniersmentaliteit?

WORKSHOP: VERHALEN BEDENKEN VOOR VERSCHILLENDE MEDIA

Hoe vertaal je je verhaal voor de krant, radio of tv ook naar andere platformen zoals de website en sociale media van je titel? Welke extra elementen kun je online toevoegen én werken goed? En welke elementen van nieuws geef je weg op welk moment via welk kanaal?

WORKSHOP: LIVE VERSLAG UITBRENGEN

Live gaan via Facebook lijkt eenvoudig. Je hebt uiteraard wat technische kennis nodig, maar vooral een beeeetje gevoel voor hoe je het publiek blijft boeien tijdens een live-uitzending. Hoe breng je het nieuws en jezelf goed in beeld?

WORKSHOP: JE PUBLIEK INZETTEN ALS BRON VAN KENNIS

Hoe kun je je publiek beter inzetten als bron voor je verhalen? Tien lezers weten meer dan één journalist. Hoe pak je dat aan via platformen zoals Twitter of Facebook? En wat levert het op?

WORKSHOP: FOLLOW-UPS BEDENKEN VOOR VERHALEN

Hoe zorg je dat je verhaal langer blijft leven na een eerste publicatie? Hoe kun je daar van tevoren een plan voor maken?

WORKSHOP: KANSEN CREËREN OM EEN ONLINE PROFIEL TE BOUWEN

Als journalist kun je online een scherp profiel neerzetten. Via video’s, podcasts of een sterke mening op Twitter is jouw geluid voor iedereen hoorbaar. Maar eng is het ook een beetje. Hoe bouw je een profiel? Hoe weet je welke stijl

WORKSHOP: ALS EXPERT VOOR DE CAMERA

Journalisten met een expertise – politiek, economisch of sport – zijn voor veel lezers een autoriteit in hun onderwerp. Niet alleen geschreven artikelen vinden ze interessant, ook luisteren ze graag naar de visie van een journalist in een puntige video. Als jij je prettig voelt voor een camera, staat niets je in de weg om in video duiding te geven bij het nieuws van de dag.

Wil je deelnemen aan onze congresdag op 20 november in Breda? Meld je aan op mijncampus.persgroep.com.

© 2018 Campus De Persgroep