Audience Engagement Day

27 november 2017 9:30 - 17:30

Op deze Audience Engagement Day krijg je inzicht in de band tussen onze redacties en hun publiek. Hoe krijg je voor elk verhaal een zo groot mogelijk bereik? Hoe engageer je je publiek om niet alleen te klikken, lezen, kijken of luisteren, maar ook te reageren, liken en delen? En hoe meet je vervolgens of het werkt? Al onze media zijn voortdurend op zoek naar antwoorden op al die vragen.

audience engagement

VOOR WIE?
Voor journalisten die het online bereik van hun eigen stukken willen leren meten en vergroten.
Voor journalisten die zelf hun stukken willen verspreiden via sociale media en zo ambassadeur willen zijn voor hun titel.
Voor journalisten, eindredacteuren, presentatoren en samenstellers die zelf stukken op de website en in de app van hun titel plaatsen.
Voor iedereen die zelf nieuwsbrieven schrijft voor zijn medium.
Programma van 1 dag voor 60 deelnemers.

Over het programma

Keynote 1, Hans Nijenhuis, Audience engagement bij het AD
Hans Nijenhuis deelt zijn ervaringen nadat de AD-redactie begin 2017 fysiek is omgebouwd om het onderscheid tussen print en online weg te nemen. Het AD is nu een ‘verhalenfabriek’ die gecentraliseerd verhalen uitzet voor alle kanalen waarop ze publiceren. Een dag kent nu vele publicatiemomenten. Vragen hierbij zijn: hoe breng je een verhaal op het juiste moment op het juiste kanaal? Wat bepaalt dat? Welk nieuws geef je ’s ochtends online, wat kan er later op de dag en wat hou je voor de krant? En ook: hoe kun je van te voren een plan maken, om een verhaal waarvan je vermoedt dat het nieuws gaat maken, een langer leven te geven? Hans zal aan de hand van voorbeelden laten zien wat goed werkt, en natuurlijk ook wat er mis kan gaan.

Workshops, ronde 1
Je persoonlijke bereik vergroten, Michaël Opgenhaffen
Via sociale media zoals Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn heb je eindelijk een rechtstreekse lijn met je lezer, kijker of luisteraar. Hoe ga je daar op een efficiënte manier mee aan de slag? Waarmee houd je rekening als je je account inricht? Voor welke privacy-instellingen kies je? Wat zet je wel of niet in je bio? En voor welk doel gebruik je elk sociaal kanaal precies? Via sociale media kun je ook in gesprek gaan met je publiek. Maar dat is niet altijd een goed idee. Wanneer ga je de conversatie aan en wanneer beter niet?
VOOR WIE?
Voor deelnemers die sociale media nog weinig gebruiken maar wel benieuwd zijn naar de vele mogelijkheden ervan voor hun dagelijkse werkzaamheden.
In deze instapsessie leer je hoe je je sociale media als journalist het best inzet. Michaël Opgenhaffen laat zien hoe je jouw accounts beter kunt inrichten, hoe je lijsten van te volgen personen of organisaties kunt aanmaken op Twitter, hoe je hashtags gebruikt en hoe je eenvoudig je verhalen kunt delen.

Het bereik vergroten via sociale media bij HLN, Karl De Rycke
Hoe maak je een catchy post die past bij de stijl van jouw titel en die lezers prikkelt? Wat voor begeleidende tekst plaats je bij een te delen link? Welk beeld past daar goed bij? Hoe kun je koppen en foto’s speciaal voor Facebook veranderen? Bij wie breng je de link onder de aandacht? Hoe target je op mogelijke nieuwe gebruikers? Twitter en Instagram komen ook kort aan bod, maar de focus ligt op Facebook.

VOOR WIE?
Voor online journalisten, eindredacteuren en social media managers die zelf items delen via de sociale kanalen van hun merk.
In deze sessie krijg je inzicht in hoe HLN sociale media inzet om zijn bereik te vergroten. Aan de hand van concrete voorbeelden zie je wat er wel of juist niet werkt.

Het succes van je verhaal meten, Roy Wassink
Redacties gebruiken steeds meer tools zoals CrowdTangle, Google Analytics en Chartbeat om nieuwe verhalen op te sporen, gepubliceerde verhalen te volgen en het succes ervan te meten. Hoe werken die tools precies? Welke data kun je eruit halen? Hoe kun je aan de hand van cijfers beslissen wat je wanneer en waar publiceert? Hoe weet je of je verhaal de potentie heeft voor een follow-up? Kortom, hoe zet je de stap van data naar actie?

VOOR WIE?
Voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de leescijfers van online verhalen.
In deze sessie krijg je inzicht in de werking van CrowdTangle, Google Analytics en Chartbeat en leer je wat je er precies uit kunt afleiden.

Keynote 2, Marten Blankesteijn, Wat doen lezers online?
Om onze websites en apps zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, wordt er voortdurend aan gesleuteld. Maar hoe is de beleving van onze lezers, kijkers en luisteraars online? Marten Blankesteijn werkte de voorbije maanden mee aan de nieuwe website en app van de Volkskrant en geeft een laatste stand van zaken.

Workshops, ronde 2

Journalisten inzetten als online ambassadeurs bij het AD, Jaap van Zessen
Wat zijn de unieke eigenschappen van Twitter, LinkedIn en Facebook? Hoe kun je de kracht van deze sociale media-platformen beter benutten? Op welke manier monitoren bedrijven en organisaties sociale media en gebruiken ze jouw informatie of verhaal? Hoe kun je nicheblogs bereiken waarvoor jouw artikel interessant is?

VOOR WIE?
Voor journalisten en makers die Facebook, Twitter en LinkedIn al wat langer gebruiken en een verdiepende slag willen maken in de interactie met hun online publiek.
In deze sessie krijg je handvatten om jouw artikel bij een nog groter publiek onder de aandacht brengen.

Online koppen maken bij Blendle, Mara Wienke
Wat Spotify doet voor muziek, doet Blendle voor journalistiek. Als je abonnee bent, krijg je elke dag een gepersonaliseerd aanbod artikelen uit meer dan 120 kranten en tijdschriften. Om artikelen aan de man te brengen, worden de koppen vaak herwerkt. Welke vuistregels hanteren ze bij Blendle? Hebben ze al een formule gevonden die ‘altijd’ werkt? En hoe testen ze wat wel of niet aanslaat?

VOOR WIE?
Voor iedereen die meer wil weten over online koppen maken.
In dit programma deelt Mara Wienke de visie van Blendle op online koppen maken.

Pakkende nieuwsbrieven maken bij Topics, Joris Bellwinkel & Kris Amerijckx
‘De ideale nieuwsbrief raadt lezers interessante artikelen en video’s aan zoals een goede vriend dat doet’, aldus Joris Bellwinkel van Topics. Hoe stel je een goede nieuwsbrief op? Welke titels werken wel en welke niet? Wat is de ideale lengte? Hoe presenteer je de inhoud in een nieuwsbrief? Wat geef je al weg? Maak je nieuwe intro’s? Gebruik je beelden? En hoe maak je dat lezers je hele nieuwsbrief doorlezen en doorklikken naar een verhaal?

VOOR WIE?
Voor iedereen die zelf nieuwsbrieven schrijft voor zijn medium.
In deze workshop krijg je inzicht in hoe ze bij Topics nieuwsbrieven maken. Via voorbeelden uit verschillende titels van De Persgroep ontdek je hoe lezers nieuwsbrieven bekijken en welke opzet het best werkt om verhalen onder de aandacht te brengen.

Meld je gelijk aan* Alleen voor Persgroep-journalisten

Over de sprekers
Hans Nijenhuis is hoofdredacteur van het AD. Voordien werkte Hans een half leven bij NRC Handelsblad, van verslaggever tot directeur. Dat hij zes marathons heeft uitgelopen zie je zo en lees je in zijn boek ’Run baby run’. Zijn stelling: ‘Wie met de gemiddelde Nederlander wil communiceren moet dat via het AD doen.’

Marten Blankesteijn is oprichter van Blendle en van de Universiteit van Nederland. Op 19-jarige leeftijd stopte hij met zijn studie journalistiek om verslaggever te worden bij Dagblad De Pers. Later werd hij eindredacteur, een baan die hij combineerde met het hoofdredacteurschap van een reistijdschrift. Over een van zijn reizen schreef hij het boek ‘De grote dictatortour’. Bij De Persgroep denkt hij mee over nieuwe digitale producten.

Michaël Opgenhaffen is docent aan de masteropleiding journalistiek van de KU Leuven, socialemedia-expert en fervent Waasland-Beverensupporter. Weet elke gênante babyfoto terug te vinden, maar gebruikt zijn kennis van sociale media liever voor het trainen van journalisten.

Mara Wienke is redacteur bij Blendle, verantwoordelijk voor de Amerikaanse nieuwsbrief. Ze is de spin in het web tussen de Amerikaanse, Nederlandse en Duitse redacties van Blendle.

Jaap van Zessen kan dankzij socialemedia-analyses zien welke deelnemers gaan afvallen bij tv-programma’s als ‘Wie is de Mol?’ en ‘Expeditie Robinson’. Door met data naar sociale media te kijken probeert hij nieuwswaardige verhalen te vinden, maar ook te vertellen. Met Facebook en Twitter probeert Jaap de AD-verhalen bij zo veel mogelijk mensen te bezorgen. Ook helpt hij journalisten bij het optimaliseren van hun socialemediaprofiel.

Roy Wassink combineert zijn liefde voor verhalen vertellen met een passie voor onderzoek en noemt dat insights. Van data naar actie is zijn credo. Hij helpt journalisten, maar ook site- en appbouwers om getallen levend te maken, zodat makers hun eigen succes leren begrijpen. En mogelijk kunnen herhalen.

Karl De Rycke werkt sinds 2001 voor Het Laatste Nieuws, waarvan dertien jaar als eindredacteur. Hij startte in 2014 mee de ruim driehonderd regionale Facebookpagina’s van HLN op en werd begin 2015 social media manager van Het Laatste Nieuws. Sindsdien nam de Facebookpagina van HLN een hoge vlucht: het aantal volgers nam met bijna 70 procent toe en HLN werd ook op Facebook het grootste nieuwsmerk van België.

Joris Bellwinkel heeft dagelijks zo’n 25 ongelezen nieuwsbrieven in zijn mailbox. Zelf schreef hij ze ook. Het Blendle-krantenoverzicht bijvoorbeeld, maar ook de nieuwsbrieven van LINDA en Topics. Bij De Persgroep hielp hij mee met het opzetten van Topics en werkt hij momenteel hard aan de transformatie van HUMO naar een digitaal dagblad. Minder hard werkt hij aan zijn transformatie van Nederlander naar Vlaming. Dat blijft vooral een kwestie van pintjes en vol-au-vent.

Kris Amerijckx is een digital enthusiast en amateurbarista. Hij verslindt nieuws net zoals zijn dagelijkse liters koffie: veel, op elk moment van de dag en vooral ook op de manier die hij wil. Na een lange periode bij Microsoft bouwt hij samen met de Digital Communications Squad van De Persgroep aan diezelfde visie: gepersonaliseerd nieuws op het juiste moment bij de gebruikers brengen via een van onze meest rechtstreekse kanalen, e-mail.

  • Agenda

    • Congresdag: Hoe ook ik de digitale transitie overleef

      20 november 2018

      De kanteling naar online is een uitdaging voor al onze redacties. Hoe kun je online dezelfde journalistieke kwaliteit brengen als in print, radio of televisie? Op onze congresdag op 20 november in Breda kijken we wat de digitale transitie betekent voor mediamakers. KEYNOTE: JON HENLEY (THE GUARDIAN) Onze eerste spreker is Jon Henley, journalist bij de Britse krant The Guardian....   Lees meer

© 2018 Campus De Persgroep