Henk van Ess strijkt neer op de redactie

Pijler
Op Maat
Duur
1 dag
Trainer
Henk van Ess

Journalisten en redacteuren volgen elke dag opnieuw nauwgezet het nieuws. Voor verhalen zoeken ze bronnen en getuigen. Dankzij social media zoals Facebook en Twitter liggen die voor het oprapen. Voeg daar de zoekmachine van Google aan toe en je realiseert je algauw dat doelgericht online zoeken een vak apart is. Gericht zoeken vergt iets meer denkwerk en dus tijd – en tijd is schaars in een vakgebied met flink wat deadlinestress. De vraag is dan: wat mis je aan nieuws op een willekeurige dag als je de zoekmachine niet tot in de finesses beheerst? Hoe kom je daarachter? Ofwel: wat had je zeker kunnen vinden als je net zo goed kan zoeken als Henk van Ess?

 

VOOR WIE?
Mediamakers die dagelijks bronnen, getuigen en nieuws willen vinden voor hun titel en meer bruikbare informatie willen halen uit Google en social media zoals Facebook en Twitter.

Over het programma
Internettrainer Henk van Ess komt een volledige dag naar jouw redactie en werkt mee aan lopende producties. Hij krijgt een bureau, een stoel en schuift aan bij de ochtendvergadering. Elke deelredactie kan bij deze vergadering al vragen doorgeven. De hele dag is Henk beschikbaar op de werkvloer voor vragen over lopende zaken.

Vragen kunnen zijn: je hebt een naam van iemand, maar hebt zijn (mail)adres en/of telefoonnummer niet gevonden; je wilt iets terugvinden dat van het web is verdwenen; je wilt goede getuigen vinden; je wilt weten welke sporen iemand heeft achtergelaten op het web in verband met je onderwerp; je hebt snel een specialist in iets nodig. Halverwege de middag geeft Henk tien zoektips voor de verhalen van morgen. Ook zal hij aan het einde van het nieuwsproces in een presentatie vertellen wat de redactie met de juiste zoekopdrachten nog meer had kunnen vinden.


Voor dit programma kun je je niet aanmelden. Geef bij je hoofdredactie je interesse aan als dit programma relevant is voor jouw redactie.


Over de trainer
Henk van Ess helpt mediaprofessionals met het vinden van verhalen in big data. Hij reist de wereld rond met workshops over het internet. Henk praat graag over ‘digital digging’ en zoekt altijd naar nieuwe methoden om nieuws uit data te halen.

Documenten (optioneel):

© 2018 Campus De Persgroep