Creatieve nieuwsvideo’s maken

Pijler
Beeld & Audio
Duur
4 dagen
Wanneer
Data en locaties nog te bepalen
Trainers
Tom Rumes, Kevin Boone, Johnny Harris

Video blijft aan belang winnen in de Persgroep. Zo vierde het AD deze zomer de kaap van 30 miljoen video-starts. Ook bij andere titels wordt steeds meer ingezet op online video’s die net iets meer tijd en moeite kosten om te maken. Dankzij de originele invalshoek en aanpak gaan ze voorbij aan de waan van de dag en hebben ze een langere houdbaarheidsdatum.

VOOR WIE?
Voor iedereen die video’s maakt voor de videoredactie, het videoteam, het multimediateam of de crossmediaredactie van zijn medium. In dit programma kun je als videomaker nieuwe inzichten opdoen en je skills aanscherpen. Naast de trainingen door interne en externe experten in het vak, is er ruimte om collega’s te leren kennen en ervaringen en kennis uit te wisselen. Programma van 4 dagen voor 12 deelnemers.

WAT GA JE DOEN

Creatieve verhalen opbouwen in online video, dag 1A
Je weet hoe je een klassieke nieuwsvideo opbouwt, maar je wilt je video’s naar een hoger niveau tillen. Hoe kun je spelen met de opbouw van een verhaal? In hoeverre giet je je video’s in een vast format? Welke verhaalelementen trekken de aandacht van je publiek en hoe kun je die aandacht vasthouden?

Expert storytelling Tom Rumes geeft je een overzicht van de trends en evoluties op het vlak van online video. Verder krijg je inzicht in de verschillende bouwstenen van een goed verhaal. Aan de hand van voorbeelden ga je dieper in op nieuwe formats en verteltechnieken.

Filmen met een professionele (spiegelreflex)camera, dag 1B
Kwalitatieve video’s vragen om kwalitatieve camera’s. Met een smartphone kan je al heel wat maar soms heb je net iets meer nodig. In deze sessie ontdek je de voor- en nadelen van werken met digitale spiegelreflex- en andere videocamera’s en je kunt met verschillende toestellen experimenteren. Wat zijn de ideale instellingen van elk toestel om ermee te filmen? Welke lenzen kun je het best gebruiken? Hoe neem je er kwalitatief geluid mee op en welke microfoons kun je daarvoor gebruiken?

Video monteren in Adobe Premiere Pro voor gevorderden, dag 2
Je weet hoe je een eenvoudige montage in Adobe Premiere Pro in elkaar zet, maar je wilt je monteerwerk verder verfijnen. Hoe kun je overgangen zo goed mogelijk neerzetten? Hoe kun je muziek en voice-overs inpassen die exact op het juiste moment beginnen? Hoe pas je de kleuren van je beeld aan om een bepaalde look-and-feel te krijgen? En hoe ga je creatief om met grafisch materiaal?

Videomaker Kevin Boone brengt je naar de volgende stap in het montageprogramma Adobe Premiere Pro. Je leert nog beter en sneller video’s bewerken. Je krijgt individuele begeleiding en tips tijdens het monteren en directe feedback op het eindresultaat.

Animaties maken in Adobe After Effects, dag 3
Soms kun je een verhaal beter vertellen aan de hand van bewegende illustraties en grafisch materiaal. Zo laat je met een geanimeerde infographic makkelijk een evolutie in de tijd zien. Of je geeft met een geanimeerde stippellijn een reisroute weer. Maar hoe maak je zo’n animatie? Welke bouwstenen heb je daar precies voor nodig? Hoe krijg je die in het montageprogramma Adobe After Effects? En hoe kun je je resultaat toevoegen aan een video in Adobe Premiere Pro?

Kevin Boone leert je hoe je eenvoudige animaties opbouwt in Adobe After Effects en hoe je daarmee een verhaal kunt vertellen.

Gastspreker Johnny Harris over mindset en workflow bij VOX, dag 4
Hoe kun je als eenmansploeg een volledige documentaire maken in het buitenland? Johnny Harris doet het in de online reeks Borders voor het Amerikaanse nieuwsmerk Vox. De voorbereiding gebeurt met een team van researchers maar eenmaal onderweg staat hij er alleen voor. In deze sessie hoor je hoe hij zijn verhalen ontdekt via crowd sourcing, welk materiaal hij mee op reis neemt en hoe hij in zijn eentje een complete documentairereeks weet te maken.


Meld je gelijk aan* Alleen voor Persgroep-journalisten

Over de trainers
Tom Rumes geeft les aan Thomas More, is professioneel trainer in binnen- en buitenland en doet onderzoek naar 360-video. Hij is coauteur van het boek ‘How To Story’ en schrijft momenteel aan een vervolg over digital storytelling. Hij combineert veel, waarschijnlijk te veel. Maar altijd zal hij storytelling proberen te koppelen aan nieuwe technologie. Of het nu gaat over cross-, trans- of deep media… alles start met een sterk verhaal!

Kevin Boone werkte als cameraman, klankman en journalist voor VRT en VTM. Nu is hij audiovisual specialist bij Teamleader, heeft hij zijn eigen bedrijf opgericht genaamd ‘Grijsfilter’ en werkt hij als freelancer voor verschillende reclame- en communicatiebureaus. Kevin heeft in het verleden als docent gewerkt voor de Arteveldehogeschool.

Johnny Harris is senior producer bij VOX. Voor zijn documentairereeks Borders reist hij de wereld rond op zoek naar verhalen over landsgrenzen en welke invloed die hebben op de mensen die in de grensgebieden wonen.

Documenten (optioneel):

© 2018 Campus De Persgroep